10 dolog, amit csak a gluténérzékenyek érthetnek

Ismét találtam egy nagyon jó kis összeállítást egy amerikai oldalon, és mivel úgy láttam, hogy kedvelitek az ilyen jellegű bejegyzéseket, gondoltam, ennek is elkészítem a magyar verzióját.
Forrás: sheknows.com




1. Naponta 10 alkalommal kell elmagyarázni más-más embereknek, hogy mi is az a glutén.
Glutén az egyes gabonafélékben (mint búza, árpa, rozs) és különféle származékaikban megtalálható fehérje. Általában ételekben található meg, de előfordul, hogy kozmetikumok, szépségápolási termék gyártása során is használják.



2. Úgy keresni a szupermarketben a termékek csomagolásán a gluténmentes feliratot, mintha az a Szent Grál lenne.
Vannak már kifejezetten diétás termékeket forgalmazó üzletek, de egy hagyományos szupermarketben gluténmentes termékre bukkanni tényleg nagy kihívás!



3. Mindig annyi kaját kell cipelni a kézitáskádban, hogy az egész napra elég legyen.
Szendvicsek, dobozolt kaják, gluténmentes müzliszeletek, banán...


4. Minden egyes termék összetevőit végigbogarászni vásárlás közben.
Még a már jól bevált termékek címkéjét is érdemes átfutni, hiszen bármikor változtathatnak a receptúrán, vagy a gyártási körülményeken. Gluténérzékenyként vásárolni menni majdnem olyan,mintha könyvtárba mennél.


5. Már az agyadra megy, mikor meghallod, hogy a gluténmentes diétával rengeteget lehet fogyni.
A gluténmentes diéta nem fogyásra lett kitalálva, de valamiért az emberek azt hiszik, hogyha valami gluténmentes, akkor az kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz. A glutén sem a szénhidráttal, sem a kalóriával, sem a zsírral nem egyenlő.



 6. Amikor valaki azt mondja Neked, hogy "ez magos kenyér/rozskenyér/tönköly kenyér/barna kenyér/fehér kenyér..., nyugodtan megeheted"
A magos kenyér, rozskenyér, tönköly kenyér, barna kenyér, fehér kenyér mind glutént tartalmaz! Mind glu-tént tar-tal-maz! Hacsak nincs a csomagolásán nagy betűkkel jelezve, hogy gluténmentes, akkor nem is az.



7. Elmagyarázni az embereknek, hogy a 20 mg/kg az gyakorlatilag nulla, és találni valami hasonlatot, amivel talán meg is értik.
20 milliomod gluténtartalom alatt gluténmentes egy termék. Ha elképzelünk 1.000.000 üveggolyót, abból 20 db fehér, 999.980 pedig kék. A fehér üveggolyó a megengedett gluténtartalom egy ilyen hatalmas mennyiség esetén (ha veszünk egy morzsát, vagy egy szelet kenyeret, képzeljük el ugyanezt.... gyakorlatilag nulla). De mivel 0 rész egy millió esetén körülbelül lehetetlen, mert az alapanyagokat valahol termesztik, feldolgozzák stb... Ha egy termék nyomokban glutént tartalmazhat, ez sokszor jóval több lehet már, mint ez a megengedett minimum.



8. Próbálod elkerülni a szituációkat, mikor az emberek valamire azt mondják, hogy "szerintem ez gluténmentes...?!" Félig kérdezi, félig mondja, de közben az is lehet, hogy fogalma sincs róla, mi az a glutén. Ha nem vagy 100 %-ig biztos benne, hogy ami ajánlasz az tényleg garantáltan gluténmentes, akkor ne kínálj meg vele egy lisztérzékenyt. Persze értékeljük, hogy meg akarsz kínálni valamivel, de ha nem biztos, akkor nem vállaljuk be a kockázatot.



9. Rá kell jönnöd, hogy kinek vagy igazán fontos. Aki nem tudja megérteni, hogy az egészségedről van szó, nem törődik veled.
Alapból nagyon zavaró, hogy iszonyatosan kevés hely van Magyarországon (nem, nem csak az adott településen, az egész országban), ahol egy gluténérzékeny biztonsággal ehet. Nekünk is nagyon rossz érzés, amikor nemet kell mondani egy sütire, amit kimondottan miattunk készítettél gluténmentes lisztből, de a csoki, amit beletettél glutént tartalmaz. Kevés ember marad, aki megérti, hogy nem egy hisztiről van szó és ez sajnos nem döntés kérdése.


10. Bárkivel találkozol, valamilyen szinten téged mindig különcnek fognak nézni, kivéve, amikor végre találkozol egy másik gluténérzékennyel. 


 Forrás: www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/1078906/things-only-gluten-free-people-understand

Share:

0 hozzászólás