Gluténmentes húsos falatkák rizslisztből

Valamelyik nap szóvá tettem a többieknek, hogy sokkal több édes kelt tésztát sütök, mint sósat, pedig nagyon szeretjük a sós finomságokat is - főleg Apa, aki a fél tepsi betermelése után kijelentette, hogy neki igazából nagyon bejönnek az ilyenek (ha nem mondja, nem is gondoltam volna... :) )

Úgyhogy nyugtázván az édesség családunkban helytelenül népszerűbb mivoltát picit alakítanom kellett az egyensúlyon, így ezúttal egy húsos-sajtos változatot dobtam be rizslisztes kelt tésztával, hát mit ne mondjak, elképesztő fincsi lett. 

Hozzávalók
  • 250 g rizsliszt
  • 10 g útifűmaghéj
  • 1 tk. só
  • 1 csipet cukor
  • 4 g porélesztő
  • 175 ml meleg tej
  • 1 nagy tojás
  • 2 ek. olaj
  • Töltelékhez
    • fél fej vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • kb. 125 g darált pulykacomb (igazából bármilyen darált hús jó lehet)
    • só, bors
    • fűszerek ízlés szerint
      • én még egy kis plusz pirospaprikát, oregánót és egy mini chilit használtam
    • 1 ek. tejföl
    • 30 g reszelt trappista sajt
  • Tetejére
    • tojás
A rizslisztet elkevertem a többi száraz hozzávalóval (útifűmaghéj, só, cukor, porélesztő) majd ráöntöttem a meleg tejet, beleütöttem a tojást, hozzáadtam az olajat és robotgép dagasztófejével összedolgoztam. 
Letakartam egy konyharuhával és 50 percig kelesztettem.
Addig elkészítettem a tölteléket. A hagymát felaprítottam, majd egy kis olajon üvegesre pároltam. Hozzáreszeltem a fokhagymát, majd rátettem a darált húst és addig kevergettem, míg a hús "ki nem fehéredett". Ekkor sóztam, borsoztam, jöhettek a fűszerek, alaposan elkevertem és még kicsit hagytam, hogy összerottyanjon. Levettem a tűzről és vártam, hogy hűljön.
Amikor kihűlt, hozzáadtam a tejfölt és belereszeltem a sajtot. Itt kóstoljátok meg még egyszer, elég sós-e, elég ízletes-e, ha nem, akkor lehet még fűszerezni.

A megkelt tésztát rizsliszttel szórt lapon átgyúrtam, majd kinyújtottam és köröket szaggattam belőle. A körök közepében eloszlattam a húsos tölteléket, majd összecsippentettem és villával megnyomkodtam a szélüket. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, megkentem a tetejüket tojással és megszúrkodtam a tetejüket. 
Mehettek is a sütőbe kb. 25 percre.

Isteni kívülről ropogós, belül puha és ízletes kis falatkák lettek belőlük. Szerintem akár vendégvárónak, előételnek, akár egy fincsi harapnivalónak az esti film mellé is tökéletes! :) 





Share:

2 hozzászólás

  1. Ma kipróbáltam a húsos falatkákat. Igaz, én maradék sült húsból készitettem a tölteléket.
    Zsenialis! Köszi a receotet! :)

    VálaszTörlés