Gluténmentes teák?

Őszintén szólva, korábban meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg egy tea glutént tartalmazhat. Majd, mikor megismerkedtem a keresztszennyeződés fogalmával, ahhoz a felismeréshez jutottam, hogy gyakorlatilag BÁRMI tartalmazhat glutént. Így most sorra megkérdeztem a legismertebb tea márkákat, mi újság náluk glutén fronton.




HERBÁRIA TEÁK
"Cégünknél szigorú minőségbiztosítási rendszerek működnek, melyek az alapanyagok beérkezésétől a gyártáson keresztül a kiszerelésig szabályozzák a rendszer működését. Glutént tartalmazó terméket a székkutasi teafeldolgozó üzemünkben nem gyártunk, így a keresztszennyeződés lehetősége nem áll fenn."

PICKWICK
Bár a Pickwick gyártójától nem kaptam engedélyt a válaszlevél közzétételére, a lényeg, hogy a teák jelen összetevőiket és gyártási körülményeiket tekintve gluténmentesek, és ha netán keresztszennyeződés által tartalmaz is egy termékük allergént, a csomagoláson feltüntetik. 
Mivel előfordulhat, hogy változik a jogszabály, vagy új terméket vezetnek be, ezért bármikor aktualitásukat veszthetik az adott információk, így azt tanácsolják, minden esetben forduljunk ügyfélszolgálatukhoz.

GÁRDONYI TEAHÁZ
Tőlük egy nagyon rövid, de lényegretörő választ kaptam: termékeik teljesen gluténmentesek, nincs keresztszennyeződés sem.

FRUPKA
Egy kis cseh manufaktúrában a sült tea mellett csak lekvárok készülnek, semmilyen glutént tartalmazó élelmiszer nem, így a keresztszennyeződés is kizárható.

NATURLAND
FRISSÍTETT INFORMÁCIÓ:
"Teakiszerelő üzemünkben gluténtartalmú termékek gyártását és kiszerelését nem végezzük. A gyógynövény és egyéb tea alapanyag beszállítóinktól írásos nyilatkozatot kérünk, amely tartalmában megfelel a 1169/2011/ EU rendeletben előírt szabályozásnak. Ennek valódiságáról és az esetleges keresztszennyeződések kockázatáról minden esetben a helyszíni auditok során személyesen győződünk meg, melyet minőségbiztosítási rendszerünkben dokumentálunk."

LIPTON
Nem tudtak pontos információval szolgálni a "nyomokban infót" illetően, mert a teák nincsenek gluténra bevizsgálva. A keresztszennyeződés lehetőségét nem tudták kizárni.


Share:

2 hozzászólás

  1. Szia, köszi a posztot, de meg tudod mondani hogy mikori? (A blogspot valamiért az órát-percet közli de dátumot nem, rejtély számomra hogy ennek mi értelme :D)

    VálaszTörlés